Eerlijke kijk
op taxi- en
zorgvervoer

Aanbestedingsinstituut Mobiliteit

KNV Taxi, FNV Taxi en CNV Vakmensen hebben de handen ineen geslagen en het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM) opgericht. In gunningen wordt wel gevraagd naar zaken als kwaliteit en duurzaamheid, maar de prijs is doorgaans erg, zo niet geheel bepalend voor de uiteindelijke aanbesteding van een vervoerscontract. Het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit wil graag proberen uit die neerwaartse spiraal te komen.

Via het AIM geeft de bedrijfstak richting opdrachtgevers aan wat belangrijk is om mee te nemen bij aanbestedingen in het taxi- en zorgvervoer. Bij aanbestedingen in het taxi- en zorgvervoer draait het geregeld alleen om de laagste prijs. Er wordt wel kwaliteit gevraagd, maar bij gunning gaat het uiteindelijk toch vaak om wie de laagste prijs biedt. Omdat vervoerders soms koste wat het kost een opdracht willen hebben of behouden, of omdat een opdrachtgever de prijs te zwaar laat meewegen, wordt er te scherp ingeschreven. Recent onderzoek van het Sociaal Economisch Onderzoek (SEO) uit Amsterdam laat dat ook zien (de vloek van de winnende taxi). 

Het vervoer moet dan onder kostprijs gereden worden. Met alle gevolgen van dien: de ondernemer draait met verlies of gaat uiteindelijk failliet. Daarnaast komen de arbeidsvoorwaarden van werknemers onder druk te staan, of staan werknemers bij een faillissement, meer dan eens na jarenlange dienstverbanden, ineens op straat. Dat is uiteindelijk niet wat we met elkaar willen, een bedrijfstak die kraakt onder de aanbestedingen. Ondernemers niet, werknemers niet, maar ook opdrachtgevers en gebruikers van het vervoer niet.

De situatie in het taxi- en zorgvervoer is goed te vergelijken met die van de thuiszorg waar het afgelopen jaar veel over is gesproken en gepubliceerd. Het gaat in het vervoer wel om kwetsbare groepen: ouderen, mensen met een beperking, leerlingen en patiŽnten. Als ondernemers en werknemers onder te grote druk komen te staan, gaat dat ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening naar die groepen.